Emlékezetes marad a szeszélyes április

A havi középhőmérséklet alapján szinte átlagos hónap volt az idei április, de meglehetősen szélsőségesen alakult az időjárás, így sokáig emlékezetes maradhat – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Elemzésükben azt írják: a napi maximumhőmérsékletek havi átlaga 24,5 fok volt, ami rekord magas érték, országos átlagban több mint hét fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. A minimumok átlaga is jelentősen, mintegy hat fokkal elmaradt az átlagtól.

Az idei áprilist nagy hőmérsékleti kilengések jellemezték – a napi középhőmérséklet országos átlagban már a hónap elején elérte a 15,5 fokot. Április 19-én és 20-án mindössze 3,3 fok volt a napi középhőmérséklet, majd 26-án visszatért 15,5 fokra. A havi hőingás – a legmagasabb és a legalacsonyabb napi középhőmérsékletek különbsége – 12,5 fok volt áprilisban.

Március végén és április elején dél felől meleg levegő érte el térségünket. Ennek hatására több melegrekord is megdőlt. Egymás után két nap, április 2-án, majd április 3-án is megdőltek a fővárosi és az országos maximumhőmérsékleti rekordok. Ezt követően több hidegfront is átvonult az ország felett, így a hőmérséklet visszaesett az átlag körüli értékre, helyenként fagyok is előfordultak, de ekkor még főként a fagyzugos helyeken.

A hónap közepén jelentős fordulat történt az időjárásban. Április 18-án egy hidegfronton két hullám is fejlődésnek indult, az egyik Észak-Olaszország, a másik pedig éppen Magyarország térsége fölött. Ez április 20-án a Dunántúl és az Északi-középhegység térségében egyaránt hosszan tartó viharos széllel járt, Zalaegerszeg Nagykutas állomáson a maximális széllökés meghaladta a 90 kilométer/órát is.

A legtöbb csapadék az északkeleti tájakon esett, ott a hegyekben két napig havazott kisebb-nagyobb intenzitással. A hótakaró vastagsága április 20-án Miskolc Lillafüred-Jávorkúton elérte a 60 centimétert és Kékestető mérőállomáson is csaknem fél méteres havat regisztráltak. Ekkor a hőmérséklet is jelentősen visszaesett, április 21-én a napi abszolút minimumhőmérséklet új rekordja Kékestetőn mínusz 7,1 fok volt. A gyors hidegbetörés után a síkvidéki tájakon gyorsan el is olvadt a hó, a magasabban fekvő területeken azonban néhány napig hótakaró fedte a tájat.

Április utolsó hetében melegedés kezdődött, ennek következtében a hegyekben is olvadásnak indult a hó, amibe az erős, viharos délnyugati szél is besegített. Síkvidéken újra megjelentek a 20 fok feletti csúcsértékek, majd változékony, hűvös idővel búcsúzott a „szeszélyes április”.