Így lehetsz könnyedén profi bútor-restaurátor!

Image via instructables

Bútoraink könnyen megsérülnek és a javítás sokszor nagyon drága, de mutatunk néhány házi praktikát, amivel nagyon olcsón teljesen eltüntethetők a felületi sérülések és bútoraink ismét olyan szépek lesznek, mint az új. Kevesebb, mint egy óra alatt megszabadulhatnk a karcolástól, nyomódástól, de ez függ a fa minőségétől, korától is. Most a leggyakoribb fényezett felületű fabútorok javítását mutatjuk be. Először is nézzük, mire van szükségünk

A bútorok nagyon sokfélék, és a színűk is különböző. Sokszor nagyon nehéz megtalálni a megfelelő színt. Szerencsénk van, ha van otthon egy csomag régi pasztellkréta, vagy zsírkréta. Szükségünk lesz egy vasalóra, egy csiszolóra, puha ruhára, és egy borotvapengére. 

Karcolások

A karcolás a fabútorokról legkönnyebben eltávolítható sérülés. Melegítsünk fel egy vasalót, a legalacsonyabb hőfokon. Hagyjuk bekapcsolva, amíg dolgozunk, mert többször is szükségünk lehet rá.  Válasszunk egy a bútorunk színéhez leginkább passzoló krétát, akár kettőből is összeolvaszthatjuk a kívánt színt. Nyomjuk a krétát a vasalóhoz, hogy felmelegedjen egy kicsit, aztán húzzuk végig a karcoláson. A hő éppen annyira melegíti fel, hogy egy kicsit puha legyen. Ha több színt is használsz, ismételd meg mindegyikkel a műveletet. Ahogy a viasz lehűl,  fényezd meg egy kicsit a felületet, hogy a színek összemosódjanak. Így kevésbé látszik a hiba. Ha a karcolás elég kicsi, tussal, filctollal is ki tudjuk javítani. Ezek nem olvadnak úgy, mint a kréta, ezért figyeljünk, hogy egyszerre csak keveset használjunk, egy-egy pöttyöt vigyünk fel a felületre.  

Csorbulás, nyomódás

A csorbulásokat másképp javítjuk, ez a folyamat is egyszerű, de egy éjszakát igénybe vesz. Először egy olcsóbb bútoron próbáljuk ki a technikát, hogy mire a komolyabb bútorhoz érünk,már legyen bizonyos gyakorlatunk. Egy értékes bútort könnyen tönkre is tehetünk, ha nem jól nyúlunk hozzá. Először is fordítsuk a bútort az oldalára úgy, hogy könnyebben hozzáférjünk. Az a lényeg, hogy a sérülés felfelé nézzen.  Ezután használjuk a borotvapengét, amivel egy kis karcolást ejtünk a nyomott felületen.  Ezután spricceljünk egy kis vizet a karcolásba, majd hagyjuk a vizet rajta egy éjszaka.  A víz fel fogja duzzasztani a fát, és a nyomódás eltűnik. Ez a megoldás kicsi nyomódáson nagyon hatékony, de a nagyobbat is csökkenteni tudja. Sok komoly bútorrestaurátor is ezt a technikát használja.  Ha úgy találod, hogy a nyomódás nem lett elég kicsi, akkor vagy ismételd meg a folyamatot még egyszer,  vagy próbálkozz a fenti, karcolást eltüntető  technikával., csak egy kicsit több viaszt használj.  A végén úgyis át fogod csiszolni. A széleit csiszold először, hogy nehogy az egészet kicsiszold a mélyedésből.