10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a depresszióról

 

Két éve lett öngyilkos Robin Wiliams, és többek között egy nagyon fontos hatása volt a halálának, az, hogy a lelki idegrendszeri eredetű betegségekről többet beszélünk.

Nem tudjuk, hogy mi vezette az öngyilkossághoz, de azt igen, hogy kezdődő demenciája volt, amely hallucinációkat és hangulatváltozásokat okoz. A valódi ok azonban, valószínűleg a depresszió volt, a rajongói és a szórakoztató ipar a mai napig azt okolja a haláláért.  

Minden depressziós másképp éli meg ezt a betegséget, de azért van néhány általános igazság, amit el lehet mondani minden betegről, és amelyet, ha ismerünk, talán könnyebben tudunk segíteni, és magunk is könnyebben dolgozzuk fel a környezetünkben élő depressziós állapotát.

 

1. A depresszió genetikusan öröklődhet

Sokáig azt gondolták, hogy a depresszió egyedi megbetegedés, a legutóbbi kutatások azonban azt mutatták ki, hogy családon belül mégis öröklődhet. Körülbelül 15 gén felelős a depresszióért. Ezek a gének felelnek az agyunkban az idegek fejlődéséért.

2. Fizikai megbetegedés

A depressziónak pontos fizikai tünetei vannak, a lelkieken kívül.  A depressziós emberek rosszul alszanak, romlik az étvágyuk és fejfájásra panaszkodnak.

3. A tudósok mindig új, biztató gyógymódokat fedeznek fel

Legutóbbi kutatások a beszédterápiára esküsznek, ez az, amikor a páciens megtanul szituációkban helytállni. Ez a terápia kihozza a betegeket a depresszióból, és sokat javít az állapotukon. Gyógyszeres kezeléssel kombinálva segíthet a mentális megbetegedések hatékony kezelésében. Az orvosok a betegekkel együtt kidolgozzák azt a tervet,a mi a leghatékonyabban tud segíteniaz adott állapotban. Ezért is fontos megtalálni a hatékony segtíséget.

4. A depresszió gyakori

A világon kb. 350 millió ember szenved depressziótól. 

5. Komolyan akadályozza az embereket a munkában

Az egyik legfontosabb jele a motiváció hiánya, amely hatalmas akadály a szakmai életben. Felmérések szerint a mentális egészség a munkáltatóknak évente 44 milliárd dollárjába kerül a világon. 

 6. A depresszió nem válogat

Bárki megbetegedhet benne, kortól, nemtől és hovatartozástól függetlenül. Sok híresség megszólal már a témában, saját problémáikról. Andre Agassi, Demi Lovato, stb.

 7. Sajnos sokan megbélyegzik a depressziós embert

A mentális egészségi állapotot övező negatív sztereotípiák még mindig nagyon gyakoriak.Sok pejoratív fogalom is elterjedt:a  hülye, az agyatlan csak a barátságosabb kifejezések arra, aki egy kicsit más, mint a többiek.

8. A legtöbb ember nem mondja el, hogy mit él át.

A megbélyegzéstől való félelem miatt sokan hallgatnak a betegségükről. A kutatások azt is kimutatták, hogy orvoshoz sem mernek a legtöbben fordulni, emiatt a félelem miatt. Egy 2015-ös kutatás szerint a férfiak nagyobb eséllyel hallgatják el, ha megfordul a fejükben az öngyilkosság. 

9. A depresszió öngyilkossághoz vezethet.

A pszichés betegségek komolyra fordulhatnak. az öngyilkosságok 90%-áért ez az állapot okolható. Ezért olyan fontos, hogy időben felismerjük, s kezelést keressünk!

10 A depresszió nem határoz meg senkit

Éppúgy, mint a rák, vagy a cukorbetegség a depresszió nem személyiségtényező.Megfelelő terápiával jól karban lehet tartani. Lehetséges, hogy valaki depresszióval boldog, teljes életet tudjon élni.