Nem vagy elégedett a külsőddel? Mutatjuk miért jobb neked!

loading...

A Psychology Today egyik szakértő szerzője, Marty Nemko viszont azt nézte meg, hogy a nem éppen trendinek vagy szépnek tartott külsőnek milyen előnyei vannak.

1. Odafigyel arra, hogy a személyisége, belső értékei átragyogjanak rajta

Például az, hogy akit nem áldott meg ragyogó külsővel a sors, az odafigyel arra, hogy a személyisége, belső értékei átragyogjanak rajta – ez egyrészt az önfejlesztésből adódik, másrészt pusztán abból a tényből, hogy amíg mások a tükörben csodálják magukat a csúnyább emberek gondolkodnak.

2. Többet tesznek egy kapcsolatért

Pozitív oldalra sorolják – de nem feltétlenül az -, hogy a csúnyább emberek azt gondolják, hogy egy kapcsolatért, vagy egy kapcsolatban sokkal többet kell tenniük a másiknál, kvázi kompenzálniuk külső hiányosságaikat – bár ez inkább az önbizalom hiányára utal. Ugyanis az a “nem szép” ember, akiből árad a magabiztosság, majdnem ugyanolyan esélyekkel indul a társkeresésben – gondoljunk csak az érdekes arcúnak titulált sztárszínészekre. Itt pedig elérkeztünk a vonzó férfi/nő másik alapfeltételéhez, a humorhoz. Akiknek önbizalmuk van, azok képesek humorral elütni külsejük megmagyarázhatatlan részleteit, de humorérzéküket az élet más területein is kamatoztatják – például érdekesebb, szórakoztatóbb randipartnerként.

3. Lazábbak

Nemko szerint a szép embereknél sok a túl merev, karót nyelt típus, míg a kevésbé előnyös külsejű emberek általában lazábban viselkednek.

4. Hűségesebbek

Aki kevésbé szép, párkapcsolatban sokkal megbízhatóbb: kevesebb kísértésnek van kitéve, így hűségesebb, mint a szép emberek, jobban megbecsüli azt, ami az övé.

5. Akár sikeresebbek is lehetnek gyönyörű társaiknál

Nemko a pozitív oldalra sorolja azt is, hogy aki csúnya (és itt Susan Boyle esetét említette) első látásra alig várunk valamit, így pedig a tehetséges, de nem olyan szép emberek hatalmas meglepetéseket tudnak okozni, így akár sikeresebbek is lehetnek gyönyörű társaiknál. Pláne úgy, hogy a világ nagyobbik fele nem sztármodelles kinézettel él, és sokkal könnyebben azonosul valakivel, aki csúnyácska külseje ellenére is addig ment, amíg sikerre nem talált.

Na de ki a csúnya?

Nemko egyik kollégája, Ravi Chandra alaposan kiakadt a tudós irományán, ésválaszcikkében azt írta, hogy egyáltalán nem egyértelmű az, ki számít szépnek vagy csúnyának. Nem kell beletörődnünk az épp aktuális kategóriákba, és abba kell hagynunk emberek megbélyegzését, illetve a szépség sztárolását.

Forrás: Psychologytoday