Biztos, hogy pontosan tudjuk, mi az a szezonális vagy allergiás nátha? Íme egy szakszerű leírás, hogy felismerjük...osszuk tovább, hogy minden anyuka megismerje, ha beüt..

Az allergiás nátha

Az allergiás nátha kifejezés arra utal, hogy a felső légutakban (heves tüsszentési rohamok, orrviszketés, orrdugulás, vizes orrfolyás, garat-, esetleg nyelv-, szájpadlásviszketés) illetve a szem kötőhártyáján (kétoldali szemviszketés, szemvörösség esetleg szemhéjduzzanat gennyes váladékképződés nélkül) megjelenő tünetek, panaszok kialakulásáért allergiás reakció felelős.

Szezonális nátha

Az allergiás nátha kialakulásának elindítója a környezetünkben előforduló egy vagy többféle allergén, melyek a nyálkahártyákon megtapadva kiválthatják az arra érzékeny egyénekben a túlérzékenységi, allergiás válaszreakciót. A fentiekből következik, hogy az allergiás tünetek jelentkezése attól függ, hogy a szervezet találkozik-e a kiváltó allergénnel és az mekkora mennyiségben van jelen.

Vannak olyan allergének, melyek csak bizonyos időszakokban okoznak panaszokat (szezonális, időszakos allergiás nátha) és olyanok is, amelyek egész évben megkeseríthetik a rájuk érzékeny emberek mindennapjait. Az előbbi csoportba sorolhatók a pollenek (különböző növények virágporai), míg utóbbi fő képviselői a háziporatkák és a penészgombák.

Az allergiás nátha diagnózisa a panaszok részletes megismerése, a betegvizsgálat és az allergiavizsgálat segítségével állítható fel. Az allergiavizsgálat állhat bőrpróbából és vérvizsgálatból. Előbbinél a leggyakoribb allergének oldatát cseppentik az alkar bőrére, majd azokat kis karcolással juttatják a bőr legfelső rétegeibe. 15-20 perc elteltével a bőrön észlelt allergiás reakcióból (bőrpír, csalánkiütés) és annak mértékéből lehet megállapítani az adott allergénnel szembeni allergiát. Három éves kor alatt korlátozott a bőrpróba értékelése, a pozitív reakció igazolja az allergiát, de a negatív bőrpróba nem zárja ki a lehetőségét.

A legújabb diagnosztikai eljárás

Igazolható egy adott allergénnel szembeni allergia vérvizsgálattal is. Ilyenkor a vérből az allergiás típusú specifikus ellenanyag szintjének emelkedettségét mutatják ki. Erre akkor van szükség, ha a bőrpróba valamilyen ok miatt nem végezhető el, illetve az allergén tulajdonságainak további pontosítására van szükség.

Hogyan szűnhet meg a szezonális nátha?

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy miként lehet mérsékelni, megszüntetni az allergiás nátha kellemetlen tüneteit akár már a kivizsgálás előtt. Természetesen a legjobb módszer az lenne, ha nem lennének a környezetünkben allergének. Sajnos az allergének nagy száma miatt ez szinte járhatatlan út, ennek ellenére természetesen tehetünk azért, hogy kevesebb allergénnel találkozzunk. Elengedhetetlen és első lépés a külső környezetünk gyommentesítése. A lakáson belüli allergének távoltartására célszerű kerülni a padlószőnyeget, tollpárnát, a sok szobanövényt, használhatunk atkamentes ágyneműt, speciális huzatokat. A takarítás során ún. HEPA filterrel rendelkező porszívók használatával, a kárpitok vegyszeres, atkaölő készítménnyel történő tisztításával csökkenthető a házipor-atkák jelenléte. Penészgomba allergiások számára elengedhetetlen a penészes lakásterületek kezelése, megelőzésként a lakás hőhídjainak megszüntetése, páratartalmának optimalizálása. Utóbbiak különösen fontosak, hiszen a lakásban meglévő allergének egész évben fenntarthatják az allergiás nátha tüneteit!

Mit tegyünk?

Csökkenthetjük az allergének koncentrációját a nyálkahártyáinkon (és ezáltal az allergia hevességét), ha azokat eltávolítjuk onnan. Ezért javasolják a szem- és orrnyálkahártya tiszta vízzel történő átmosását naponta több alkalommal.

Pollenszezonban gyakrabban javasolt hajat mosni, szellőztessünk rövidebb ideig, illetve használjunk az ablakokra szerelhető pollenhálót! Jó szolgálatot teszt a pollenszűrővel ellátott légtisztítók használata is.

Érdemes ismernünk a keresztallergia fogalmát is. Ez azt jelenti, hogy egy adott pollenre érzékeny egyénnél kiválthat és/vagy ronthat allergiás reakciót bizonyos élelmiszer allergénje is. Néhány példa:

Parlagfű-érzékenyeken keresztallergiát okozhat a banán, uborka, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom.

A fekete ürömre érzékenyek esetében gondot okozhat a zeller, sárgarépa fogyasztása.

Nyírfa pollenre való érzékenység során ronthat a panaszokon a zeller, kömény, kapor, olajos magvak, sárgabarack, őszibarack, körte, szilva, alma, cseresznye, kivi, sárgarépa, burgonya, paradicsom, paprika fogyasztása. 

Házipor-atka allergiások kerüljék a rákfélék fogyasztását!

Pollenallergiában szenvedőknél allergiás tüneteket válthatnak ki bizonyos fűszerek is: pl. paprika, bors és tárkony, kömény, ánizs, curry, bazsalikom, koriander, oregano.

Mivel kezelhetőek a tünetek?

Az allergiás nátha gyógyszeres kezelése orvosi feladat, a panaszok, tünetek függvénye. Sajnos különösen pollenszezonban hosszú előjegyzési időkre lehet számítani, ezért a kivizsgálásig a fentieken túl szükség lehet egyéb segítségre is a kielégítő életminőség eléréséhez. Ilyenkor használhatunk helyileg ható készítményeket (az orrnyálkahártyán, kötőhártyán ható orrspray-k, szemcseppek), de kerüljük a vény nélkül kapható szerek váltogatását. Ha a tünetek nem javulnak, vagy erősödnek, mielőbb forduljunk orvoshoz. A kivizsgálás és az orvos megítélése alapján különböző gyógyszeres kezelések léteznek. Allergiás orrtünetek esetén helyi használatra első lépésként javasolható ún. antihisztamin tartalmú orrspray. (A hisztamin az allergiás reakcióért felelős kémiai anyagok egyike.) Ha az allergiás szemtünetek dominálnak, akkor hasonló megfontolásból használjunk helyi hatású antihisztamin szemcseppet.

Az allergia hevessége megkövetelheti egyéb, akár helyi, akár belsőleg szedett gyógyszeres kezelés beállítását. Ilyen esetekben az orvos antihisztamin tartalmú tablettát írhat fel, illetve lokálisan ható szteroid tartalmú orrsprayk rendszeres használatát javasolhatja.

Új immunterápiás módszer az allergénnel szembeni túlérzékenység kioltása specifikus immunterápiával, melyet kis adagokban, hosszú időn keresztül alkalmazva „hozzászokik”, toleránssá válik a szervezet az adott allergénnel szemben. Ezeknek a gyógyszereknek ma már nemcsak injekciós, hanem szájon át szedhető formái is vannak, és gyermekkorban is sikerrel alkalmazhatók.