Bőrápolás 50 felett: így öregszünk lassabban

Alapvető szabályok

Az ötvenes éveikben járó nők közül sokan hanyagolják, vagy teljesen abbahagyják a mozgást. Pedig a testmozgás véd a betegségek ellen, és megfelelően karban tartja a testet. Igyekezzünk mozogni, próbáljuk ki például a jógát, vagy a gyorsgyaloglást. A mozgás még a fájdalmat is csillapítja. Hatalmas hiba, ha nem alszunk eleget. Azok az idők elmúltak, amikor jól bírtuk az éjszakázást. A kevés pihenés esélyesebbé tesz betegségek kialakulására, és sokkal jobban meglátszik majd a fáradtság az arcunkon. Sajnos gyakran megfeledkezünk a belső hidratálásról is, amelyre márpedig elemi szüksége van a bőrnek. Igyunk 50 felett is napi 3 liter vizet, kerüljük a szénsavas üdítőket. A különböző ajzószerek, a kávé, a fekete tea és az alkohol nem csupán mentálisan károsak, hanem az arcbőrt is tönkreteszik, mivel vizet vonnak el a szervezettől. Bánjunk velük nagyon módján! A dohányzás is nyomot hagy az arcbőrön, a fogakon és a körmökön is, nem szükséges magyarázni, hogy miért nincs helye egy 50 pluszos nő életében.

Bőrápolás A_Z
A két leggyakoribb ok, ami 50 éves kor körül a változásokat kiváltja, az a menopauza és az általános egészségi állapot romlása. A menopauzán nem lehet változtatni, ám az általános egészségi állapoton lehet javítani. A bőr rugalmasságának elvesztése a harmincas éveinkben kezdődik és ötven felett egyre gyorsabbá válik. Ehhez hozzájárul, hogy idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége.

A bőr érzékeny felület, és egyénről egyénre változik, milyen ápolást igényel. mire figyeljünk oda, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg, amikor krémet választunk?

Az anyagcsere-folyamatok lelassulnak, ebből adódóan a regenerálódás is lelassul, olykor szinte majdnem megáll. A bőr növekedési faktora a változó korral egy időben rohamosan lecsökken. Ez okozza a bőr hirtelen megereszkedését, öregedését. Ráadásul az évek múlásával a bőr egyre vékonyabbá válik, csökkenni kezd a faggyútermelődés, a zsíros és normál bőr is egyre szárazabbá zsír- és vízhiányosabbá válik. Mindezek a hatások elsősorban annak köszönhetők, hogy a menopauza hatására csökken a szervezet ösztrogénszintje. Az arcbőr állapotának változása nem csak korral jár, hanem az életminőség is nagymértékben meghatározza. Ehhez a felsoroláshoz mindenképpen hozzátartozik a kozmetikumok nem megfelelő kiválasztása. Ez a tényező többet ronthat a helyzeten, mint az összes többi ok együttvéve.
A kor előrehaladtával fokozott arcápolást igényel a bőr

A kor előrehaladtával fokozott arcápolást igényel a bőr

Speciális bőrápolás

Ne feledjük, a megelőzés mindig könnyebb. A bőr öregedése sokkal lassabb lesz, ha előre felkészülünk rá, s már a húszas éveinkben elkezdjük a tudatos bőr-, szem- és dekoltázs ápolást. Aranyszabály, hogy rendkívül fontos a rendszeres arctisztítás. Reggel és este alaposan tisztítsuk és tonizáljuk arcbőrünket és a dekoltázst, mielőtt egyáltalán elkezdjük az arcápolást, így az arcápoló kozmetikumok is sokkal jobban hasznosulnak. Ebben az életkorban már elemi szüksége van a bőrnek hidratáló és tápláló hatóanyagokra, amelyek lehetőleg kollagént, hialuronsavat és Q10 koenzimet is tartalmazzanak. Emellett érdemes hetente egy-két alkalommal arcmaszkot használni, ami koncentráltan juttatja a bőrbe a hatóanyagokat. Sose feledkezzünk meg a dekoltázs- és a kézfejek ápolásáról táplálásáról sem!

Szeretünk, szemránckrém!

A szemránckrém bizonyos kor felett a nők legjobb barátja lehet, ugyanis, mint tudjuk, a szem a lélek tükre. Viszont nem mindegy, milyen problémával küzdünk, hiszen mást használunk a komoly szarkalábakra, és megint mást az ödémás, puffadt szemekre. Ráadásul a szemek köré nem lehet akármit felkenni, ugyanis a finom bőrnek nem esnek jól a túl nehéz krémek, és nem is hasznosulnak belőlük a tápanyagok. Éjszakai krémet szinte kötelező használni, így a szemránckrém sem maradhat ki a kosárból. Ha megtaláltuk a tökéletes krémet, akkor mindig tiszta kézzel nyúljunk a tégelybe. Ujjbeggyel vigyük fel, finom, ütögető mozdulatokkal. Így kicsit serkentjük a pangó vérkeringést, ami segít eltüntetni a karikákat.
50 felett kifejezetten fontos, hogy minőségi kozmetikumot használjunk, próbáljuk meg elkerülni a szintetikus adalékanyagokat tartalmazó termékeket! Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, a kellő és egészséges alvás, hiszen ha sokat és jól alszunk, felgyorsítjuk a bőr regenerálódását és megújulását.