SZÓDABIKARBÓNA, CITROMLÉ: FELEJTSD EL A BUTASÁGOT, GONDOLKOZZ!

Az értéktelen egészségügyi tanácsokat osztogató weboldalaknak se szeri, se száma. A stupiditási lista élén nagy a tolongás, de egy viszonylag új versenyző nagy lendülettel tör élre: a ripost.hu Medicina rovatát szerkesztők olyan szintű dilettantizmussal írják a cikkeiket, hogy az már felveti a szándékos veszélyeztetés gyanúját (ingyen senki nem lehet ennnyire... tájékozatlan).

Itt van például az egyik tegnapi tudománytalan-fantasztikus cikk: Éle­tet ment így a szó­da­bi­kar­bóna: ke­verd cit­rom­mal! Ugye tudjuk, hogy a szódabikarbóna és a citrom külön-külön csodákra képes. Az egyik kiváló háztartási tisztítószer, utóbbi a limonádé, saláták és egyes levesek kimaradhatatlan alkotórésze. A citromlé ezen kívül egy egészséges élelmiszer (ami nem jelenti azt, hogy gyógyító hatású is - bár ezt sokan összekeverik...). Arra sajnos nem jók, amire oly sok honfitársunk hasznosnak véli: sem a citromlé, sem a szódabikarbóna nem gyógyítja a rákot. Persze, ha valaki ezzel ellentétes tévhitben ringatja magát, annak tetszetős lehet két csodás összetevő kombinálása, ami még csodásabb hatások elérésével kecsegtet. Csakhogy sajnos mindez nem igaz, sőt: a citromlé és a szódabikarbóna éppenséggel semlegesítik egymást...

A savakról és lúgokról köztudott, hogy a vizes oldatok kémhatását savas, illetve lúgos irányba befolyásolják. Igen, ez ilyen egyszerű. A citromról pedig köztudott, hogy savanyú, ami a benne található savaknak (elsősorban a citromsavnak) köszönhető. A citromlé nemcsak savanyú, hanem kémhatása is savas. Ha pedig savas kémhatású anyagot fogyasztunk, az nem lúgosít, bármit is állítson a ripost "szakértője:

Érdekes, hogy a benne lévő savak ellenére a legjobban lúgosító gyümölcs a citrom.

Ha már érdekesnek találta saját abszurd állítását, legalább utánanézhetett volna a dolognak, vagy megkérdezhetett volna egy nála okosabbat. Sajnos, mára többen lettek azok, akik írnak, mint akik olvasnak....

Szóval. Ha savasat eszünk-iszunk, akkor a szervezet a saját (elsősorban a sejtplazma, másodsorban a vérplazma) egyensúlyi pH-jának megtartása érdekében a fölösleges savat megpróbálja semlegesíteni és/vagy eltávolítani. Erre valók a pufferek (a vér pH-ját ezek tartják állandó értéken) és erre való például a vese: a fölösleges savat kiválasztja, így nem mi savasodunk, hanem a vizeletünk. Sokaknak rossz hír, de ugyanez a helyzet a lúgos táplálékokkal (pepitában)yy : nem mi lúgosodunk, hanem csak a pisink. Ergo: a citrom nem lúgosítja a szervezetünket, egyrészt, mert savas, másrészt meg azért sem, mert még ha lúgos lenne, akkor sem lenne képes erre.

Én lennék a legboldogabb, ha igaz lenne, amit a névtelen szerző állít:

1970 óta egészen a közelmúltig számos olyan kísérletet végeztek, melyek mind sorra bebizonyították, hogy a citrom 12 különböző daganatos betegség esetében biztosan elpusztítja a rákos sejteket.

Nem találtam meg, hogy vajon milyen eredményekre utal, de az biztos, hogy embereken nem vizsgálták (ebből kifolyólag nem is bizonyították) a daganatellenes hatást. Az lehet, hogy ha egy lombikban a daganatsejteket nyakon öntjük citromlével, azok elpusztulnak, de ez sajnos semmit nem igazol. Ilyen daganatellenes hatást a pálinkától a forró vízen át az 50 kilós kalapácsig sok mindenről ki lehet mutatni, de ettől még normális emberek nem próbálnak ilyen módon gyógyulni.

Néhol mintha felcsillanna a józan ész az írásban:

A citrom számos pozitív hatása mellett mindazonáltal számolni kell a savanyú ízzel is, hiszen ez a mediterrán gyümölcs rendkívül gazdag savakban. Ezt a zavaró körülményt csökkentheted, ha szódabikarbónával együttfogyasztod el a napi citrommennyiségedet.

OK, tehát legalább azt nem tagadja le, hogy savanyú, és azt sem, hogy van benne sav (de akkor hogyan lúgosít???). Sőt, még azt is jól írja, hogy a savasság csökkenthető szóda-bikarbónával. Mi történik ilyenkor? Ez sem egyetemi tananyag.... A sav és a lúg sóképződés közben reagál, ennek során a pH a két "reagens" pH-ja közötti értékre áll be (semlegesítik egymást).

C3H4OH(COOH)3 + 3NaHCO3 → Na3C3H4OH(COO)3 + 3CO2↑ + 3H2O 

Ez a reakció vizes közegben megy végbe (a citromsav és a szódabikarbóna is szilárd anyagok), eredményeként nátrum-citrát só, szén-dioxid és víz keletkezik. Ez egy ún endoterm reakció, ami azt jelenti, hogy a reakcióelegy hőmérséklete csökken. Mi történik, ha követjük a ripost tanácsait?

keverj össze 2 dl citromlevet egy teáskanál szódabikarbónával egy pohárban és kész! Ebből az oldatból minden reggel éhgyomorra igyál meg egy pohárral.

A szobahőmérsékletű citromlé lehűl, közben pedig lejátszódik a fenti reakció, amely során gáz (szén-dioxid) képződik. Ha a löttyöt gyorsan megisszuk (azaz ha nem várjuk meg, amíg abbamarad a pezsgés), akkor a kémiai reakció eredménye egy böfögésben materializálódik. A reakciót "laboratóriumi körülmények között" otthon is kipróbálhatjuk, de ha nincs hozzá anyag/idő/kedv, itt is megnézhető:


És hogy valóban fokozza-e egymás hatásait a citromlé és a szóda-bikarbóna? 

Nemcsak a bántó savasságot csökkented ezzel, hanem újabb lépést is teszel az egészség visszanyerése felé. A szódabikarbóna ugyanis minden körülmények között lúgosítja a szervezetet és támogatja a fiatalító folyamatokat.

Hát nem. Ha a szervezet működését egy alkalmatlan beavatkozással próbáljuk korrigálni, egy másik alkalmatlan beavatkozás nem teszi hatásosabbá a "kezelést". A  fogfájás kezelésére alkalmazott koki hatékonysága sem fokozható egy farbarúgással...

 

 KÖDPISZKÁLÓ BLOG