Rossz hír! Lehet, hogy már nem biztonságos a méregdrága napszemüveged! Olvass!

Még akkor is ki kell cserélned a napszemüveged, ha imádod és ragaszkodsz hozzá, mert úgy tűnik, hogy a napszemüvegek idővel elvesztik az UV védelmüket. Sajnos a jelen ipari tesztek nem elég megbízhatóak abban a tekintetben, hogy mennyi ideig viselhető biztonságosan egy napszemüveg. 

 

womans-sunglass-guide.png

A legtöbben nagyjából két évig viselünk egy napszemüveget, pedig egyáltalán nem bizonyított, hogy a szemüvegek meg is őrzik az eredetileg jelzett UV értéküket. Egyelőre nincs hivatalos javaslat arra, hogy meddig viseljük, pedig nagyon fontos, hogy a szemünk mindig hatékonyan védekezzen a  nap káros sugarai ellen.

Egy új kutatás a brazil rendszert vizsgálja. A brazilok kb. két órát viselnek napszemüveget egy nap. A tesztek azt vizsgálják, hogy a lencse sötétsége és UV szúrése alapján hogyan lehet hatékonyan osztályozni a napszemüvegeket.  A lencsének át kell mennie egy teszten, amely alatt 450 wattos, napfényt imitáló lámpa süti 50 órán keresztül, 30 centiméteres távolságból.  Ez megegyezik két teljes napig tartó napfényben való viseléssel. Ezek a kutatási körülmények azonban nem felelnek meg egy átlagos hordás feltételeinek, tehát újabb kutatások következnek, hogy kiderítsék, hogyan reagálnak a lencsék egyéb körülményekben. Túl korai még azt mondani, hogy a lencsék károsulnak idővel, de az biztos, hogy nem garantált az állandó minőség. 

A kutatások arra engednek következtetni, hogy a napszemüvegek UV védekező képessége idővel elkopik. 

Ha vigyázni akarunk  a látásunkra, akkor azt tehetjük, hogy csak jó minőségű napszemüveget vásárolunk, rendszeresen cseréljük, megfelelően tároljuk, mert egy kis karistolás is beengedheti a nap káros sugarait a retina felületére.

A megfelelő napszemüveg: UV400-as, vagy 100% UV szűrő jelzésű. Erről győződjünk meg a vásárlás előtt. A lencse sötétsége nem számít, és gyakran az ár sem. A világos lencse ugyanúgy védhet, és az olcsóbb napszemüvegek is rendelkeznek az előírt védelemmel, ha ezt a jegyet a szemüveg csomagolásán feltüntetik. 

A méret azonban nagyon fontos. A nagyobb, jobb. A szabadban végzett tevékenységek során nagyon fontos, hogy a szem minden oldalról védve legyen, és általában a nagyobb lencsével rendelkező szemüvegek jobban védik a szemet. A sport célokra készült napszemüvegek pedig kellően zárják a szemet oldalról, ami folyamatos mozgás esetén nagyon fontos. A mozgó, csúszkáló szemüveg alkalmatlan a napon végzett tevékenységekre.

A kutatók szerint, még nem bizonyított, hogy milyen sűrűn cseréljük a szemüveget, de javasolt, hogy ne vegyünk napszemüveget olyan helyről, ahol már ki van téve a napsugárzásnak, ugyanis ez is károsíthatja a lencsét. 

A kutatók további teszteket végeznek a lencséken, és biznak abban a hogy az eredmények felébresztik a napszemüveg készítőket, és pontosabb, hosszabb távú biztonságosabb szemüvegek készülnek a jövőben. 

huffpost

 

Címkék: napszemüveg uv