FELESLEGESEN SOK KALCIUMOT SZEDNEK A MAGYAROK

Egyre több orvos gondolja úgy, hogy a magyarok feleslegesen sok kalciumot szednek, sok olyan dologra nem jó ugyanis, amire szedjük. 

shutterstock_13006780.jpg

„A kalcium egy elterjedt csodagyógyszer, ami gyakorlatilag mindenre jó. Használják fogzásra, náthára, köhögésre, és leggyakrabban darázscsípésre, allergiára. Ezekre mind teljesen felesleges”, a jelenség hungarikum, tehát más országban nem tapasztalható, és mikor az orvosok megosztják tapasztalataikat a külföldi kollégákkal, azok értetlenkedve néznek.

Novák Hunor, orvos állítása szerint semmiféle tudományos kísérlet nem támasztja alá és az egyetemeken sem tanítják, hogy a kalcium hatásos szer lenne az allergiás tünetekre. Mivel ezek a betegségek, allergiás tünetek legtöbbször spontán is enyhülnek, megtévesztő, és ezért hiszik sokan hatásosnak a kalciumot – mondta el Novák Hunor.

Sebők Szilvia, a Semmelweis Egyetem osztályvezető gyógyszerésze szerint minden egy évszázados kutatással kezdődött. Még az 1890-es években kezdtek el kísérletezni a kalciummal, az allergia tüneteit enyhítő szerként, hozzánk pedig az 1900-as évek elején érkezett a módszer.

Azt találták bizonyos kísérletekben, hogy allergiás eredetű asztmákban – ez Amerikában volt az 1900-as évek elején – alacsonyabb a magnézium és a kalcium szint. A kutatás azonban rövid idő alatt zsákutcába futott, mert hiába pótolták az ionok hiányát, mégsem változott a betegség lefolyása. Európában viszont tovább folyt a kutatás, a 30-as években, Németországban allergiás megbetegedésekben használtak kalciumot, gyulladás gátló hatása miatt – magyarázta Sebők Szilvia.

A kalcium sok mindenre gyógyír, de súlyos allergiás esetekben akár végzetes is lehet, ha csak ettől vár valaki javulást.

forrás:család.hu