Megfázásnak tűnik, akár halálos is lehet. Tinédzserek közt szedi áldozatát

ononukleozis.jpg
loading...

A mononukleózis, az a a csókbetegség vagy mirigyláz egy alig ismert, ám egyáltalán nem olyan ritka betegség. Nevét onnan kapta, hogy nyállal terjed, és ez a magyarázata annak is, hogy miért a szexualitásukat felfedező tinédzserek között szedi leginkább az áldozatait.

A betegséget egy herpeszvírus, az Epstein-Barr vírus okozza, és a tüneteit nagyon nehéz felismerni. Mandulagyulladás szerű torokfájdalommal, nyirokcsomó duzzanattal, levertséggel és magas (39-40 fokos) lázzal lázzal jár, ami alapján nagyon könnyű összetéveszteni a sima influenzával is.

Fontos tudni, hogy a betegség lappangási ideje 2-4 hét, így ha a leghalványabb gyanú felmerül, hogy ezzel a vírussal lehetünk fertőzöttek, jelezzük a háziorvosnak, aki továbbirányít infektológus szakorvoshoz.

A betegség kezeléséhez legfőképp lázcsillapításra és ágynyugalomra van szükség, viszont ha felülfertőződik, akkor antibiotikumos kezelésre is szükség lehet. A betegség általában jól kezelhető, de minden évben történnek sajnos halálesetek is. Ezeket valamilyen szövődmény, például agyvelőgyulladás, léprepedés miatt bekövetkező vérzés és sokk vagy légúti elzáródás okozhatja.