Csokoládé meditáció, vicces, de hihetetlen az eredmény!

Találtunk egy olyan meditációt, ahol a magunkra figyelés és a kényeztetés is fontos szerepet játszik. Az egyik legélvezetesebb meditációs fajtát, melyben az önfegyelem és a kényeztetés az érzékeink és a figyelmünk egyszerre játszanak fontos szerepet. Ez a csokoládé meditáció. Pontosan! Csokievés közben is lehet meditálni! Megmutatjuk hogyan!

Mindig emlékeztetem magam erre, de mindig el is felejtem azonnal, amint a kezembe kerül egy tábla csokoládé, győz a falánkság, s csak miután elpusztítom, akkor bánom meg az elvesztegetett lehetőséget. Nos legutóbb felülkerekedtem  ezen a falánkságon, és végigcsináltam. Magam is meglepődtem, és tudom, ezután ha nem is leszek mindig képes a rutinra, de sosem fogom ugyanúgy enni a csokoládét.

Első olvasatra a csokoládé meditáció egy kicsit furcsának tűnik. Természetesen élvezetes dolog, de van egy mélyebb olvasata is. Segít összekapcsolódni az érzékeinkkel, amely a mai világban elengedhetetlen a lelkünk békéje érdekében. Az érzékekkel való közvetlen kapcsolat a legfontosabb része a figyelmes meditációnak, és segíti az azonnali értékszerzést. 

Nos íme a csokoládé meditáció lényege:
Válassz egy csokoládét, vagy olyat , amit sosem kóstoltál, vagy valamelyik kedvencedet. Lehet sötét, tej, kevert, táblás, olcsó, drága, mindegy. Egyetlen dolog fontos, olyat válassz, amit nem fogyasztasz mindennap, amit ritkán választasz.


• Bontsd ki, és szagolj bele, hagyd, hogy az illat átjárjon.
• Törj le belőle egy darabot. Nézegesd egy darabig, hagyd, hogy a szemed vándoroljon rajta, vizsgáld meg minden oldalról.
• Tedd be a szádba! Nézd meg, hogy meddig tudod a szádban tartani, anélkül, hogy lenyelnéd. Tartsd a nyelveden, és hagyd hogy olvadozzon. Figyeld, hogy hogyan érsz hozzá a nyelveddel, a szájpadlásoddal. A csokoládénak több, mint 300 különböző íze van. Figyeld hányat ismersz fel ezekből. 
• Ha elkalandoznak a gondolataid, figyeld meg, hogy merre, majd lassan vezesd vissza a jelen pillanathoz. 
• Miután teljesen elolvadt a szádban, lassan nyeld le. Kövesd a gondolataiddal az útját a torkodban lefelé. 
• Ismételd meg a fentieket, még egy darabbal, mindaddig, amíg jólesik, vagy amíg tart a tábla. 

Milyen érzés? Különleges, vagy átlagos? Ugye jobb volt, mint egy átlagos csokinass? Jobban eltöltött, mint általában? Jobban kielégített az élmény?

Egészségedre!
csokolade-b.jpg

Forrás: Huffington Post